Administrarea după ureche a suplimentelor alimentare vă poate face mai mult rău decât bine. Dozele zilnice de vitamine recomandate pentru compensarea carenţelor din organism sunt prescrise în funcţie de vârstă, de sex şi de eventualele afecţiuni. Administrarea multivitaminelor trebuie începută doar după efectuarea analizelor medicale, în sens contrar, acestea putând avea efecte nocive asupra sănătăţii.
„În niciun caz nu se recomandă administrarea multivitaminelor fără acordul medicului. Dozele zilnice recomandate depind însă de starea generală de sănătate, de vârstă, de sex, de nivelul de activitate fizică, de gradul de oboseală şi de stres. De asemenea, multivitaminele se administrează o perioadă limitată. În general, acestea se iau zece zile pe lună, în cure de câte trei luni“, spune medicul de familie Aristia Mihăilescu de la Clinica MedCenter din Bucureşti.
Copiii şi bătrânii, categorii speciale
Administrarea multivitaminelor trebuie făcută respectând indicaţiile medicului curant chiar şi în cazul copiilor, femeilor însărcinate, persoanelor în vârstă şi bolnavilor cronici (categorii care au nevoie de un aport suplimentar de astfel de substanţe). Administrarea multivitaminelor în cazul persoanelor sănătoase duce la apariţia hipervitaminozelor. Este vorba în special de excesul de vitamine liposolubile (care se dizolvă în grăsimi): A, E şi K.
„Aceste substanţe sunt cu atât mai periculoase cu cât nu sunt eliminate prin urină şi se depozitează în ficat“, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Studii efectuate de cercetătorii scoţieni de la Universitatea Gordon din Aberdeen au arătat că persoanele care iau multivitamine fără să aibă nevoie de acestea pot suferi de osteoporoză, deoarece consumă prea multă vitamina A, consecin