Tergiversările din parlament şi preluarea temei prezidenţiale sunt modalitaţi prin care se încearcă recuperarea terenului electoral pierdut. Sursa: Agerpres
Traian Băsescu a făcut prima mutare în jocul pentru prezidenţiale prin propunerea de a cupla alegerile prezidenţiale cu un referendum pentru parlamentul unicameral.
Adversarii săi se gândesc să răspundă prin decuplarea celor două evenimente, însoţită de acceptarea, de principiu, a ideii reducerii numărului de parlamentari.
Discuţii PSD-PNL
Concret, parlamentarii PNL şi PSD au discutat, la nivel informal, despre posibilitatea de amâna cât mai mult momentul în care va avea loc şedinţa în care parlamentul va fi consultat, dar şi momentul în care plenul reunit îşi va da avizul consultativ pentru referendum, afirmă surse liberale.
“Teoretic se poate, practic aşteptăm o decizie a PSD până la şedinţa birourilor reunite în care se va decide. Ei par cei mai afectaţi de această mişcare”, ne-a declarat Teodor Meleşcanu (PNL), vicepreşedinte al Senatului.
Ideea unei amânări a referendumului este susţinută de preşedintele PSD, Mircea Geoană declarând că acesta ar fi mai potrivit după prezidenţiale.
Deocamdată nu a fost luată o decizie privind încurcarea planurilor preşedintelui în parlament, pentru că politicienii se tem să nu-i dea ocazia lui Traian Băsescu să se victimizeze, au afirmat sursele citate.
Băsescu - în avantaj
De altfel, şi comentatorii politici consideră că, la ora actuală, preşedintele este în avantaj şi că o eventuală amânare din partea adversarilor ar putea fi o armă cu două tăişuri.
“Sigur că există un avantaj pentru Traian Băsescu, pentru că mută discuţia de la teme precum ce a făcut preşedintele 5 ani de zile sau scandalurile de corupţie la cine sunt duşmanii poporului - parla