Şomerii români s-au îmbulzit, vineri, la bursele naţionale de muncă organizate de stat pentru absolvenţi, iar concurenţa a fost de doi-trei oameni pe loc. Oferta pieţei i-a nemulţumit însă pe cei cu studii superioare. Sursa: Vlad Stanescu Românii s-au înghesuit de la primele ore ale zilei să ajungă printre primii la standurile cu oferte de muncă ale angajatorilor. Având în vedere numărul mare de persoane organizatorii au fost nevoiţi să îi grupeze pe şomeri şi absolvenţi la intrarea în săli, ca să nu se calce în picioare.
În Capitală, participanţii care au venit la târg au format o coadă lungă de câţiva zeci de metri, care a înconjurat pe jumătate Palatul Copiilor. Asta, ca să apuce să-şi depună CV-urile pentru cele aproape 2.000 de joburi disponibile.
Şi alte judeţe din ţară, între care Timiş, Gorj, Covasna sau Iaşi, s-au confruntat cu un număr neaşteptat de persoane în căutarea unui loc de muncă. În total, pentru cele aproape 13.000 de posturi disponibile la nivel naţional, s-au prezentat peste 35.000 de persoane, iar în jur de 12.000 au fost selectaţi pentru angajare, a anunţat Agenţia Naţională de Ocupare.
Doctor în numismatică, repar calculatoare
Însă, oferta a fost de trei ori mai mică faţă de 2008, iar cele mai multe joburi, adică aproape 90%, au fost pe meserii ca agent de asigurări, contabil, casier sau electrician, bucătar, brutar sau paznic, destinate celor fără studii superioare. Asta a făcut ca, pentru cei mai mulţi studenţi sau absolvenţi, statul la coadă ca pe vremea lui Ceauşescu să fie aproape în zadar.
„E de râsul plânsului. Noi credeam că e un târg unde sunt locuri de muncă pentru cei cu studii superioare şi ni se propun joburi ca spălător de vase sau şofer? De ce am mai făcut facultate?”, spune un tânăr din Bucureşti, nemulţumit de ofertă.
„Asta reflectă priori