Proiectul de lege privind Poliţia Locală, care ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie, nu prevede alocarea unor sume de la bugetul de stat pentru finanţarea acestei instituţii, responsabilitatea aparţinând exclusiv primăriilor, a declarat astăzi, la Galaţi, ministrul de Interne, Dan Nica. Ministrul a afirmat că Legea Poliţiei Locale se află încă în dezbatere în Parlament, însă ea trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2010. " Este extrem de important ca această lege să intre în vigoare cu 1 ianuarie pentru ca noile competenţe ale Poliţiei Locale să poată fi exercitate ", a declarat Dan Nica, citat de NewsIn.
Întrebat dacă documentul prevede finanţarea Poliţiei Locale de la bugetul de stat, şi nu de la bugetele locale - aşa cum au cerut primarii de municipii în ultima perioadă - oficialul a răspuns negativ. " Această lege spune doar că Poliţia care funcţionează la ora actuală are competenţe extinse. Asta înseamnă că ea poate să aplice amenzi în câteva domenii care au fost solicitate în mod expres de către autorităţile locale. Nu sunt prevăzute sume de bani de la bugetul de stat pentru această acţiune, ea neputând fi luată în considerare atâta timp cât nu există nişte standarde de cost şi cu atât mai mult cu cât decizia de a înfiinţa şi de a dimensiona Poliţia Locală a aparţinut autorităţilor locale ", a afimat Nica.
Mai mult, ministrul de Interne s-a declarat împotriva ideii de a finanţa, de la centru, poliţiile locale. Totuşi, Dan Nica a lăsat să se înţeleagă că varianta finanţării unei cote din cheltuielile de funcţionare a poliţiilor locale nu este exclusă definitiv, Ministerul Finanţelor identificând şi resursele financiare. Însă, pentru ca banii să poată fi trimişi în teritoriu, trebuie determinate standardele de cost.