Antena 1 revine cu un format de divertisment îngropat în subconştientul postcomunist. România nu mai este însă aceeaşi, deşi FMI-ul, criza şi deprecierea leului au revenit în actualitate. Sursa: EVZ
În 1999, când jocul bingo construise deja cu meticulozitate edificiul din carton al celei mai mari psihoze sociale din România postdecembristă, viitorul nu avea niciun contur precis. Viaţa luase treptat forma “democraţiei originale”, ca într-un imens carusel ce învârtea necontrolat speranţe şi depresii. Totul devenise, mai mult sau mai puţin, o chestiune de şansă, într-un univers ce construia şi distrugea aleatoriu destine.
Dacă în aceste momente aţi citi paginile unui ziar scris cu literele înghesuite şi neclare ale alfabetului social de la sfârşitul anilor ’90, cuvintele ar curge aşa: “Leul înregistrează cea mai mare scădere a deceniului în raport cu dolarul”, “azi încep negocierile cu Banca Mondială, iar Traian Băsescu caută soluţii în calitate de coordonator al echipei de negociatori”, “la Iaşi se cerşeşte în valută, în angrouri s-a instalat panică, iar preţurile au rămas aceleaşi doar la bufetul guvernului” ori “se face sau nu reformă în învăţământ? Profesorii dau vina tot pe lipsa banilor”.
Zece ani mai târziu, România se află în “ochiul” celei mai mari furtuni financiare care a lovit economia globală în ultimul secol. Şomajul a crescut simţitor, indicatorii economici au plonjat sub pragul de alertă, iar nemulţumirea socială a atins cotele deja uitate din urmă cu zece ani.
Nu e loc de cifre, le vedeţi zilnic în paginile de profil economic, le urmăriţi în dezbateri televizate rămase fără concluzii şi fără soluţii.
Reţetă: mulţi bani şi spectacol
Punct şi de la capăt: Antena 1 reia, mâine-seară, un format trimis la marginea mentalului colectiv în urmă cu aproape un deceniu.
Un