Din spitalul supraaglomerat de la Socola ies periodic bolnavi care comit crime şi violuri de o rară cruzime. Chiar dacă, potrivit legii, aceştia trebuie să vină an de an la control, nimeni nu le poartă de grijă. Persoanele cu afecţiuni psihice beneficiază de numeroase portiţe legale, dar şi de ajutorul medicilor pentru a scăpa din spitalele de psihiatrie.
Citeşte şi:
UPDATE Doi oameni decapitaţi în câteva ore. O victimă a primit 80 de lovituri de cuţit
Autorităţile lasă criminalii liberi pe stradă cu bună ştiinţă. Medicii, poliţiştii şi judecătorii respectă cu sfinţenie „dreptul“ persoanelor cu afecţiuni psihice de a se plimba printre noi. Nimeni nu are însă grijă ca un criminal pus în libertate să fie monitorizat, mai ales dacă este cunoscut cu probleme psihice.
„În mod normal, ar trebui ca astfel de persoane, cum este şi bărbatul din Răducăneni care a omorât doi oameni dar şi profesoara Ramona Croitoriu, care şi-a ucis învăţătorul, să fie supravegheaţi în continuare. Ar trebui că reţeaua teritorială, adică asistenţii sociali şi medicii, să se asigure că persoane de acest gen îşi iau medicamentaţia. În realitate, de multe ori, poliţia nu află nici măcar atunci când un infractor este eliberat pe motive medicale“, a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Criminalii psihopaţi, liberi să recidiveze
El a precizat că, potrivit legislaţiei, în cazul în care un pacient nu îşi ia medicamentaţia prescrisă de medici, autorităţile trebuie anunţate de către familie pentru ca acesta să fie din nou adus în faţa comisiei medicale şi a instanţei în vederea reinternării. În realitate însă, nimeni nu le poartă de grijă bolnavilor lăsaţi liberi. „Nu are cine să supravegheze în amănunt astfel de persoane, despre care ştim că au comis deja o crimă şi sunt predispuşi să repete fapta. Avem u