La doar 8 ani, băieţelul a reuşit să-l bată pe campionul naţional român Andrei Ghinea. De aici şi până la recunoaşterea internaţională n-a fost decât un pas.
Îşi strânge cu grijă braţul de diplome şi oftează adânc. Dacă ar fi să numere ar descoperi că, în scurta lui existenţă, a spus de mai multe ori „şah-mat!“ decât „Bună ziua!“. Şi nu pentru că ar fi nepoliticos, ci pentru că este un geniu în arta şahului şi a câştigat mai multe concursuri decât au făcut-o mulţi şahişti profesinişti într-o viaţă. „Am învăţat şah la grădiniţă. Eram în grupa mare şi aveam un profesor de la Palatul Copiilor care mi-a arătat tehnica“, mărturiseşte Marius.
Marea lui performanţă este locul I pe ţară la Concursul European Şcolar, unde a obţinut 4 puncte din patru posibile. „Au mai fost copii din Rusia, Belarus, jucători mai mari ca mine deoarece eu mereu particip la categorii de vârstă superioare. Mi-am făcut şi prieteni în deplasări. De exemplu, chiar dacă nu ştiam limba, m-am împrietenit cu Ilia, un şahist din Belarus“, adaugă băiatul. La doar o lună după ce a pus prima dată mâna pe piesele de şah a participat la primul concurs. A luat locul al II-lea la Cupa Grădiniţelor de pe Suceava, ca mai apoi să câştige Cupa Sucevei.
După ce a colecţionat destule cupe ale Moldovei s-a mutat pe Ardeal, unde a luat tot locul I. „Cel mai mândru sunt de premiul obţinut la Campionatul Uniunii Europene din august, unde am luat locul IV. Apoi a mai fost locul II la Festivalul Internaţional de şah «Balcan Grand Prix», desfăşurat la Iaşi“, continuă şahistul. Campionul povesteşte despre toate victoriile lui cu modestie, ca şi cum ar fi primit în loc de cupe poleite o plasă de gutui pufoase, toamna, de la bunicii de la ţară. Ochii albaştri îi scapără de inteligenţă, iar mâinile îi trădează un neastâmpăr.
La Varna a văzut cele
mai frumoase jucării
@N