Taxele plătite primăriilor pentru case, autovehicule şi terenuri vor creşte cu 20% anul viitor, potrivit unei decizii a guvernului. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Românii vor munci, în medie, trei zile pe an pentru a-şi plăti taxele locale, în 2010. Spre exemplu, un bucureştean care are un apartament cu două camere în Drumul Taberei şi un Logan şi primeşte un salariu net de 1.390 de lei pe lună va plăti impozite locale de 176 de lei, cu 27 de lei mai mari decât cele pe care le virează în conturile primăriei în acest an.
Impozitele şi taxele locale vor creşte, în 2010, cu aproximativ 20%, rata inflaţiei din ultimii trei ani, după cum se arată într-o hotărâre a guvernului publicată, joi, în Monitorul Oficial.
Documentul prevede ca valoarea de impozitare pentru un apartament de bloc să crească de la 669 de lei pe metru pătrat, în prezent, până la 806 lei. Pentru un apartament de trei camere în cartierul Crângaşi, un locuitor al Capitalei va plăti un impozit de 180 de lei, cu 30 de lei mai mare faţă de cel din 2009. Cuantumul impozitului pe imobil depinde de tipul acestuia, suprafaţă, anul în care a fost construit, precum şi de zona în care este amplasat: cu cât eşti mai aproape de centrul localităţii cu atât achiţi o taxă mai mare.
Impozitul pentru Logan, cu 7 lei mai mare
În cazul autoturismelor, birul variază în funcţie de greutate şi de capacitatea cilindrică. Spre exemplu, dacă pentru Logan impozitul este, în prezent de 49 de lei, urmând să crească la 56 de lei în 2010, pentru modelul Opel Astra, impozitul va urca de la 56 de lei la 64 de lei.
Posesorii de terenuri de la periferia localităţilor, care plătesc în prezent 3.339 lei/hectar, vor achita, anul viitor, 3.832 lei/hectar.
Impozitul pentru teren arabil şi pentru păduri se va situa, în 2010, la o valoare cuprinsă între 13 şi