Jumătate dintre doctorii francezi sunt reticenţi privind imunizarea. Medicii români o recomandă însă fără îngrijorare. Sursa: AP Photo
1 /.
Peste 45% dintre medicii francezi şi 80% dintre asistenţii me dicali sunt împotriva vaccinării contra A/H1N1, virusul care provoacă gripa porcină, iar populaţia este şi ea destul de reticentă. Totuşi, specialiştii în vaccinologie, atât cei francezi, cât şi cei români, susţin că teama de efecte secundare nu este justificată.
„Este un vaccin tolerat de organism. Dă puţină febră şi cam atât”, a spus, ieri, Nizan Ajjar, consultant al Ministerului Sănătăţii din Franţa şi cel care a botezat virusul gripei porcine. Specialistul s-a aflat ieri în România pentru a-şi lansa cartea intitulată „La Vaccination”, un manual practic pentru vaccinuri.
Medicii români recomandă imunizarea
În România, vaccinarea contra A/ H1N1 va începe din decembrie, iar medicii speră să nu se confrunte cu o rată ridicată a refuzului privind imunizarea. „Recomand populaţiei să se vaccineze, atât contra gripei noi, cât şi împotriva gripei sezoniere”, a spus medicul Adrian Streinu-Cercel, consilier la Ministerul Sănătăţii (MS).
În general, în România, acoperirea vaccinală depăşeşte 95% din populaţie, iar doctorii nu refuză să se vaccineze. Cei care nu vor să-şi facă vaccin fie au anumite convingeri religioase, fie nu sunt oameni foarte educaţi, care se informează prioritar de pe internet.
Spre deosebire de România, în Franţa vaccinarea va începe mai devreme, din octombrie. „Întâi vom face vaccinarea contra gripei sezoniere, apoi pe cea împotriva A/H1N1. Vaccinul se va efectua cu prioritate în şcoli”, a precizat Nizan Ajjar. Ministerul francez îşi propune să vaccineze aproape 60% din populaţie (dublu faţă de România), procent care asigură prevenirea unei pandemii. „Vaccinul nu va fi ob