COSTION NICOLESCU
"O sarbatoare intre sarbatori"
- Cum apreciati editia a 19-a a Festivalului Enescu? In progres sau in regres fata de anii trecuti?
- Festivalul "George Enescu" este o calatorie. Te imbarci si pornesti la drum pentru trei-patru saptamani, toate celelalte ale tale trecand in plan secund. Intri intr-un tunel luminos, in care pierzi contactul cu evenimentele politice, sociale si de orice alta natura, care-ti polueaza, vrand-nevrand, viata curenta. De acolo le vezi in adevarata lor marime valorica: minuscule!
Festivalul inseamna, in mare masura, o atmosfera anume, de sarbatoare intre sarbatori. Bucuria, incantarea si entuziasmul constituie starea generala! Poti vedea seara de seara oameni fericiti. Daca as fi regizor as face un film numai din chipuri de iubitori de muzica filmate pe durata Festivalului, eventual cu muzica acestuia in fundal. Adevarul e ca intre doua Festivaluri Enescu melomanii cam flamanzesc. Si atunci, lumea se indoapa acum. Suntem un fel de camile insetate de muzica traita, adapandu-se mereu intre doua oaze.
- A fost o organizare mai buna?
- Am gasit acustica Salii Mari a Palatului imbunatatita. Cel putin asa mi-a aparut de la locul de sus, unde aveam abonamentul. As numara la plusuri firescul prezentei actualului ministru al culturii, domnul Theodor Paleologu, spectator asiduu si, totodata, reprezentant atent al Statului pe langa oaspetii cei mai de seama ai Festivalului (cu o atentie in plus pentru dirijori), pe care i-a distins cu decoratii de ordin cultural. Micile sale laudatio, rostite cu dezinvoltura in limba engleza sau franceza, au aratat un umor senin, de sorginte sanatos boiereasca. Dar a fost si un lucru care m-a deranjat constant, pentru ca a constituit o frustrare, mai ales daca ne referim si la toate editiile precedente. Lipsa portretului frumos, generic, emb