Faţă de iulie, deficitul bugetar a crescut cu 1,2% din PIB, cheltuielile crescând într-un ritm mai alert decât veniturile. Doar în luna august, cheltuielile cu personalul angajat de stat au însumat 3,36 miliarde de lei. De la începutul anului, acestea au ajuns la 32,6 miliarde de lei, echivalentul a 6,6% din PIB. Deşi guvernul a anunţat măsuri de ţinere în control a cheltuielilor bugetare precum îngheţarea angajărilor, limitarea sporurilor, neacordarea de majorări salariale, fa
Faţă de iulie, deficitul bugetar a crescut cu 1,2% din PIB, cheltuielile crescând într-un ritm mai alert decât veniturile.
Doar în luna august, cheltuielile cu personalul angajat de stat au însumat 3,36 miliarde de lei. De la începutul anului, acestea au ajuns la 32,6 miliarde de lei, echivalentul a 6,6% din PIB. Deşi guvernul a anunţat măsuri de ţinere în control a cheltuielilor bugetare precum îngheţarea angajărilor, limitarea sporurilor, neacordarea de majorări salariale, faţă de august anul trecut, cheltuielile de personal raportate sunt cu 50% mai mari faţă de perioada similară a anului trecut, când nivelul se ridica la 22,35 miliarde de lei. De anul acesta, la calculul cheltuielilor salariale sunt luate în calcul şi salariile din instituţiile publice finanţate de la buget (agenţii, autorităţi etc) care însumează 9,05 miliarde de lei în 8 luni.
Potrivit unui comunicat la Ministerului de Finanţe, „cheltuielile de personal pe primele 8 luni ale anului în curs înregistrează o creştere de 10,8%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, observându-se, o diminuare a ritmului de creştere faţă de lunile precedente”.
Reprezentanţii ministerului condus de Gheorghe Pogea (foto) susţin că de vină pentru creşterea cheltuielilor sunt autorităţile locale şi celelalte instituţii finanţate de stat: „la bugetul de stat, cheltuielile de personal, pe primele 8 luni