La 20 de ani de la caderea regimului totalitar al lui Nicolae Ceausescu, cineastul roman Cristian Mungiu isi invita compatriotii sa trateze cu umor raul comunismului. Sunt cuvintele cu care jurnalistii de la AFP descriu filmul lansat de Cristian Mungiu la finalul saptamanii: "Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarasi, frumoasa e viata!" Pelicula ruleaza incepand de vineri in cinematografele din Bucuresti, Iasi, Cluj, Constanta, Timisoara, Bacau si Pitesti.
Seria de scurtmetraje inspirate din legendele urbane este opera a cinci tineri realizatori: Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Razvan Marculescu si Constantin Popescu, iar scenariul ii apartine lui Cristian Mungiu. "Cu acest film, am vrut sa recuperez umorul care ne-a permis sa supravietuim" in timpul comunismului, a declarat Mungiu pentru agentia franceza de presa.
Film va fi distribuit in peste 25 de tari, printre care Statele Unite, Canada, Franta, Spania, dar si in tari din Asia precum India sau Taiwan, potrivit site-ului amintiridinepocadeaur.ro. Italia este si ea prezenta pe lista "destinatiilor", fiind prima tara in care "Amintiri din Epoca de Aur" are premiera in cinematografe.
Prezentata in aproximativ 20 de festivaluri, "Amintirile" suscita reactii diverse, dupa nationalitatea si varsta spectatorilor, subliniaza AFP. Jurnalistii francezi ilustreaza parerile despre film cu reprezentantii a doua generatii: un batran de 72 de ani si un tanar de 23 de ani. Silviu Mandache este acum la pensie, insa a fost sa vada un film "pe care toata lumea ar trebui sa il vada, mai ales tinerii. (...) Daca nu, risca sa se lase pacaliti de cei care lauda aceasta perioada pe care noi, batranii, am avut nesansa de a o trai".
Pentru Andrei, tanarul de 23 de ani, filmul a fost un deja-vu: "Bunicii mei mi-au spus povesti similare, asa ca am ras foarte mult vazand situatiile pe m