Specialiştii atenţionează că excesul de sare îşi poate pune amprenta negativ asupra stării de sănătate. Aşa că ar fi bine ca data viitoare să te gândeşti de două ori înainte de a săra suplimentar mâncarea. Deşi pentru buna funcţionare a organismului medicii recomandă doar şase grame de sare pe zi, multe persoane consumă mult peste limita admisă. Asta pentru că sarea se „ascunde” în foarte multe alimente, chiar şi în cele care nu ne-am aştepta să o conţină (de exemplu, dulciurile).
Consumul excesiv de sare duce la apariţia hipertensiunii arteriale, care este una dintre cauzele bolilor cardiace. Prin urmare, hipertensivii trebuie să limiteze consumul de sare.
Totodată, aceştia trebuie să aibă grijă şi la cantitatea de sodiu, deoarece acesta se găseşte nu doar în sare, ci şi în majoritatea produselor alimentare neprelucrate.
Iodul în exces afectează tiroida
În general, medicii recomandă sarea iodată, deoarece iodul are un rol bine definit în funcţionarea organismului. El influenţează producerea de hormoni tiroidieni, favorizând astfel arderea grăsimilor, menţinerea sănătăţii părului şi pielii şi stimulând creşterea.
Tocmai de aceea, iodul nu trebuie să lipsească în perioada de creştere, o producţie insuficientă de hormoni tiroidieni având efecte nocive asupra muşchilor, ficatului, rinichilor şi creierului.
Persoanele care suferă de hipertiroidie (un exces de hormoni tiroidieni) nu trebuie să-şi suplimenteze aportul de iod consumând sare iodată.
Dietă hiposodică pentru copii
Specialiştii britanici au observat că micuţii care au o alimentaţie preponderant hiposodică consumă mai puţine băuturi acidulate. Întrucât acestea reprezintă una dintre cauzele obezităţii, părinţii ar trebui să limiteze sarea din alimentaţia copiilor:
5 grame - copiii