Cele mai puternice economii ale planetei au acceptat ca şi ţările emergente să aibă un rol mai important în sistemul economic global. În ciuda unor proiecte comune, cele mai dezvoltate state sunt în continuare dezbinate de modalitatea în care trebuie să lupte împotriva crizei. Liderii statelor G20, prezenţi la summitul organizaţiei ce are loc la Pittsburgh, în Statele Unite, au decis ca organismul să preia majoritatea chestiunilor economice ce erau până acum discutate în cadrul G8. Astfel, G20, ce reuneşte statele care reprezintă 90% din economia mondială, va deveni principalul consiliu global pe problematici economice, în timp ce G8 îşi va păstra influenţa politică, a explicat un oficial american pentru CNN.
Citiţi şi:
15 persoane arestate în urma protestelor de la PittsburgPoliţia din Pittsburg spune că a tras cu "gloanţe de plastic" asupra manifestanţilor anti- G20FMI aşteaptă soluţii pentru criza economică de la naţiunile participante la G20
Pentru prima dată de la înfiinţarea G7 (transformat ulterior în G8 prin cooptarea Rusiei), grupul este eclipsat de o altă organizaţie. „Decizia de a schimba rolul G20 reflectă schimbările ce au avut loc în economia mondială şi faptul că anumiţi jucători au crescut foarte mult“, a explicat un oficial american. Experţii şi liderii politici încercau să găsească o cale prin care naţiuni precum India, Brazilia sau China să poată ajunge la masa la care se iau deciziile economice importante la nivel global.
Aceste state, considerate emergente, nu aveau nici o influenţă în grupul G8, mult mai elitist. G20 fusese până anul trecut o organizaţie ce se întâlnea doar la nivel ministerial. Din 2008 însă, din cauza crizei economice, aceasta a fost promovată la nivel de şefi de stat şi de guvern.
Creşte ponderea economiilor emergente
Summitul de la Pittsburgh