Angajatul primăriei protejează artezienele de proastele obiceiuri ale turiştilor străini şi români. Ei aruncă mucurile de ţigară şi se spală în apa fântânilor. Chiar dacă a avut o copilărie greu încercată, Florea Clinciu a învăţat ce înseamnă cei şapte ani de acasă. Acum, cu meseria pe care o are ca îngrijitor la fântânile arteziene din oraş, s-a convins cât de preţioasă este educaţia şi cât de mult contează.
Stă de veghe în preajma celor de la statuia cu Lupoaica şi la cele din parcul Primăriei. A stat în preajma lor şi pe timpul verii, când adesea a trebuit să le explice oamenilor că nu este frumos să arunce gunoaie sau să se spele în apa de la fântâni.
„E greu că vin oamenii care nu sunt civilizaţi. Vin de la mare şi intră cu picioarele în fântână. Dacă au o ţigară, nu o sting acolo unde trebuie deşi există locuri amenajate, şi o aruncă tot în fântână“, spune Florea Clinciu.
Mici şi mari...acelaşi obicei prost
A observat că nu există limită de vârstă la aruncatul gunoaielor, fie că e vorba de copii sau de persoane mai în vârstă care ar fi trebuit de fapt să le explice celor mici regulile bunului simţ indiferent că sunt într-o zonă publică sau acasă.
„Când văd o astfel de scenă, le spun direct. Unii mă ascultă, alţii nu. E un loc frumos care aparţine tuturor şi trebuie să-l păstrăm curat“, explică el. Unii aruncă flori, iar cel mai greu este atunci când se aruncă bulgări de pământ sau pietre, pentru că astfel fântâna se degradează şi mai repede.
Ca la pescuit...
Atunci când cineva aruncă o sticlă în apa fântânii, Florea Clinciu intervine: „O sticlă dacă este o scot eu pentru că trebuie să am grijă. Am un fel de minciog cu care le pescuiesc, dar când se aruncă pământ este mai greu pentru că fântâna se înnegreşte“. Se ia de cei pe care îi vede, dar uneori este muncă în zadar