Una dintre consecinţele evoluţiei de la consumul de alimente crude la gustoasele mâncăruri gătite şi procesate este privarea organismului de o serie de elemente vitale pentru o digestie corectă, şi implicit, pentru menţinerea stării de sănătate, enzimele. Toate procesele biochimice din organism, inclusiv cele care ne ajută să vedem, să gândim, să respirăm, se produc în cazul unei persoane sănătoase la viteze impresionante, iar acest lucru se datorează enzimelor.
Acestea sunt nişte proteine fără de care reacţiile chimice din corp s-ar produce mult mai lent, iar digestia pur şi simplu nu ar avea loc şi, prin urmare, nu am mai exista.
Au roluri bine determinate
În corp există două categorii de enzime, fiecare dintre ele având un rol bine determinat şi neexistând posibilitatea înlocuirii unora cu altele: enzimele metabolice şi enzimele digestive. Cele din prima categorie, enzimele metabolice, mai sunt numite şi „scânteia vieţii” sau „energia vieţii” şi asta pentru că niciuna din miliardele de celule din corp nu ar funcţiona normal fără ele.
În fiecare dintre aceste celule există aproximativ 1.300 de enzime diferite, care se pot combina cu anumite coenzime (derivaţi ai vitaminelor) şi astfel formează în jur de 100.000 de variaţii chimice care ne ajută să vedem, să auzim şi să ne mişcăm. De asemenea, enzimele constituie „cărămizile“ care asigură o dezvoltare sănătoasă a organismului şi, în plus, ne ajută să combatem agenţii patogeni.
Sintetizează elementele nutritive
Enzimele digestive sunt elementele-cheie pentru realizarea digestiei, extragerea substanţelor nutritive din alimentele pe care le consumăm şi pentru eliminarea reziduurilor.
Acestea se găsesc în mod natural în organism, însă sunt produse în cantităţi limitate. Majoritatea enzimelor digestive sunt secretate de