Una dintre deciziile importante ale summit-ului ONU desfasurat zilele trecute la New York este rezolutia care interzice marilor puteri nucleare sa contribuie la proliferarea nucleara.
Rezolutia 1.887, adoptata la propunerea Statelor Unite, indeamna statele semnatare ale Tratatului de Neproliferare sa isi respecte obligatiile, cerand solidaritate din partea altor tari.
Rezolutia le cere tuturor statelor sa negocieze in vederea reducerii arsenalelor nucleare si elaborarii unui Tratat de dezarmare general si complet sub strict control international.
Tratatul de Neproliferare Nucleara, adoptat in 1970, a fost semnat de 189 state. Israelul, considerat a avea arma nucleara, desi nu a recunoscut acest lucru, nu este parte. India si Pakistanul, dotate cu arma atomica, nu au semnat nici ele tratatul, din care Coreea de Nord s-a retras in 2003.
Cu putin timp inainte de reuniunea ONU din saptamana care s-a incheiat, presedintele american Barack Obama a cerut Pentagonului sa realizeze o reevaluare a doctrinei nucleare pentru a pregati diminuarea semnificativa a arsenalului Statelor Unite, declarandu-se nemultumit de o propunere anterioara "prea timida".
S-au intamplat si cateva surprize: ministrul de Externe japonez, Manouchehr Mottaki, a declarat ca Iranul vrea sa coopereze cu Japonia in domeniul eliminarii armelor nucleare, a anuntat Reuters.
Presedintele sud coreean Lee Myung-bak a cerut omologului sau nord coreean sa se intoarca la masa negocierilor cu puterile regionale pe tema programului armelor atomice. Potrivit AP, Coreea de Nord s-a retras din discutii in aprilie, protestand astfel fata de rezolutia ONU care ii impunea sanctiuni dupa teste cu racheta.
Cele doua state coreene raman tehnic in razboi in privinta uneia dintre cele mai securizate granite din lume din cauza faptului ca armist