Jeleu de gutui
Ingrediente (pentru 4 borcane a 400 ml): 2 kg gutui, 2 lamai, 800 g zahar.
Mod de preparare: * Se spala bine gutuile, pentru a indeparta puful de pe coaja, se sterg cu un servet, se taie in patru si apoi bucati mai mici, dupa ce s-a eliminat partea lemnoasa si semintele. * Se spala lamaile cu apa fierbinte si se storc. Se pun pe foc, intr-o oala, bucatile de gutui, zeama de lamaie, jumatatile de lamaie stoarse si 2 l de apa si se lasa sa fiarba incet, circa 2 ore, pana ce se inmoaie fructele si incep sa se sfarame. * Se indeparteaza lamaile, se toarna piureul intr-o sita imbracata cu tifon si se lasa sa se scurga, fara a presa fructele, pentru ca zeama sa ramana limpede. * Se masoara 1 l de zeama de gutui, se adauga zaharul si se fierbe la foc mic, pana ce se ingroasa (circa 15-20 de minute). * Proba de inchegare: se toarna putina zeama fierbinte pe o farfurioara (rece) si se lasa sa se raceasca. Daca se incheaga, se poate pune jeleul in borcane, daca nu, se lasa sa mai fiarba. * Inainte de a turna jeleul in borcane, se aduna - eventual - spuma, cu o lingura. Borcanele trebuie spalate cu apa fierbinte, se inchid cu capac si se tin 20 de minute cu gura in jos.
Serbet de gutui
Ingrediente (pentru 4 portii): 1/2 l suc proaspat de gutui (se obtine folosind storcatorul de fructe), 125 g zahar, 3-4 linguri zeama de lamaie, eventual 2-3 linguri rachiu parfumat de pere.
Mod de preparare: * Se pun pe foc - intr-o cratita - putin suc de gutui impreuna cu zaharul si se lasa sa se incinga - amestecand intruna - pana ce se topeste zaharul. * Se adauga sucul de gutui ramas, zeama de lamaie si - eventual - rachiul, se lasa sa se raceasca, se toarna compozitia intr-un recipient de metal si se tine in congelator ca sa inghete. Intre timp, se amesteca din 15 in 15 minute cu telul sau cu mixerul, pentru ca s