Jumătate dintre studenţii care au nevoie de cazare nu prinde loc în cămin, mai ales în marile centre universitare, cum sunt Bucureştiul, Iaşiul, Clujul sau Timişoara. Pentru ceilalţi, viaţa la cămin înseamnă baia la comun cu tot culoarul, învăţatul împreună cu alţi patru sau cinci colegi de odaie şi gătitul pe hol la reşou. Există însă şi câteva mii de norocoşi care beneficiază de facilităţile căminelor noi ale universităţilor, sau de disperarea dezvoltatorilor, care, în criza imobiliară, închiriază studenţilor la preţuri acceptabile.
Căminul A8 din complexul studenţesc "Belvedere" al Academiei de Studii Economice (ASE) este construit în 2008-2009 şi dat în folosinţă din această toamnă. Practic, studenţii vor intra în el de luni, 28 septembrie. În cadrul complexului mai sunt două cămine noi ale ASE, construite de la zero, în 2005, respectiv 2007. Pentru A8 s-au investit puţin peste 17 milioane de lei, din fonduri bugetate, după cum spune prorectorul ASE, Nicolae Istudor.
Accesul la aceste cămine nu este limitat decât de notele şi mediile obţinute de către studenţi. "Vin studenţi de la toate facultăţile, în funcţie de medie, dar şi studenţi străini Erasmus sau doctoranzi, care au dreptul la camere cu două locuri", explică Nicolae Istudor.
Camerele tip garsonieră de patru locuri din noul cămin A8 au contoare în cameră, astfel încât cei care "vor să facă risipă de energie, o fac pe banii lor", după cum spune prorectorul ASE. În căminul A8 sunt 630 de locuri, iar în celelalte două în jur de 1.100 de locuri. Fiecare student ajunge să plătească circa 100-120 de lei pe lună, regia de cămin, iar de aceşti bani beneficiază de internet în cameră, de televiziune prin cablu, oficii de servire a mesei, dotate cu cuptoare cu microunde şi plite electrice. Camerele sunt tip garsonieră, cu patru paturi şi baie, dar şi cu aer condiţionat