Mediu mai curat, cheltuieli mai mici cu până la 70%. Protecţia planetei este un subiect care revine tot mai des. Se trag semnale de alarmă cu privire la folosirea iresponsabilă a resurselor naturale, iar specialiştii în domeniu luptă să găsească soluţii alternative pentru producerea de electricitate şi căldură. Cea mai recentă inovaţie în acest domeniu sunt panourile solare.
Capabile să reducă aproape total costurile pentru încălzirea apei pe timpul verii şi cu până la 70% iarna, transformând radiaţiile Soarelui în căldură, panourile solare par a fi una dintre soluţii pentru un viitor verde. Investiţia merită din două considerente: costurile iniţiale se amortizează într-o perioadă cuprinsă între trei şi şapte ani, iar cel de-al doilea motiv pentru care merită să achiziţionaţi un astfel de panou este că impactul negativ pe care îl are asupra mediului este zero.
CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI...
Ţara noastră se află în zona B de însorire, ceea ce înseamnă că panourile solare pot funcţiona aici în condiţii optime. "Marele avantaj al utilizării panourilor solare este că se foloseşte ca sursă de energie soarele. Principiul de funcţionare se bazează pe conversia radiaţiei solare în căldură şi utilizarea acesteia pentru încălzirea apei", spune George Dumitrescu, director la Academia Romstal. Panourile solare pot reduce cu până la 70% din costurile de încălzire pentru o clădire, în funcţie de gradul de izolare al acesteia, dar nu înlocuiesc în totalitate sistemele tradiţionale de încălzire.
În ceea ce priveşte apa caldă, costurile din această zonă se reduc chiar şi cu 100% pe timpul verii, când temperatura apei atinge 90şC. Iarna, temperatura apei scade între 15şC şi 45şC, pentru că perioada de absorbţie a radiaţiei solare este mai mică. Trebuie să aveţi în vedere faptul că nu toate panourile solare funcţionează iarna. Pentru aceasta este