Ambiţia grupului G20, format din ţările bogate şi emergente, de a institui o nouă ordine economică la nivel mondial, în baza cuvintelor cheie "reechilibrare a creşterii", va fi pusă la încercare în scurt timp de probleme concrete, potrivit NewsIn, care citează o analiză AFP. Liderii G20 s-au reunit pentru a treia oară în acest an şi după încheierea discuţiilor de la Pittsburgh (SUA) şi-au prezentat concluziile într-un comunicat lung de 23 de pagini, în vreme ce G7 prefera să sintetizeze discţiile în una sau două pagini, remarcă AFP.
Această lipsă de concizie şi claritate contrastează cu realitatea unei economii încă fragile, în care pieţele muncii continuă să fie afectate.
"Pentru a pune economia mondială pe o traiectorie de creştere robustă, e nevoie ca China să îşi reevalueze considerabil yuanul în raport cu dolarul, iar SUA să îşi limiteze deficitul public", insistă Peter Morici, de la Universitatea din Maryland, care se arată sceptic cu privire la aceste perspective.
În plus, în prezent, SUA a impus restricţii la importurile de anvelope din China, care a sesizat Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) în acest sens.
Reglementarea sistemului financiar
"Am hotărât să ne asigurăm că sistemele noastre de reglementare a băncilor şi a altor instituţii financiare conţin prevederi cu privire la excesele care au generat criza. Nu vom permite reluarea practicilor bancare ce au generat în trecut criza prin ignoranţă sau lipsă de responsabilitate", se arată în comunicatul G20.
Liderii de stat şi de guvern s-au mai angajat să "acţioneze împreună pentru îmbunătăţirea cerinţelor de capital, pentru implementarea unor standarde internaţionale înalte cu privire la bonusurile acordate, prin care să pună capăt practicilor ce duceau la asumarea de riscuri exagerate, să îmbunătăţească instrume