Balcanica a poposit la Brăila încă din ziua de vineri. Dacă anul trecut am avut poeţi din Macedonia, anul acesta a venit rândul bulgarilor să facă un popas la Brăila. Întâlnirea a fost moderată de directorul Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati”, Dragoş Neagu, care a ţinut să precizeze că alegerea desfăşurării festivalului în această perioadă nu a fost deloc întâmplătoare „ pentru că pe 26 septembrie s-au împlinit 140 de ani de la înfiinţarea Societăţii literare bulgare la Brăila ”.
Vessela Bancheva, reprezentantul Ambasadei Bulgariei în România a spus celor prezenţi că festivalul contribuie decisiv la strângerea relaţiilor culturale dintre România şi Bulgaria şi la consolidarea conceptului de balcanism literar-cultural.
Consiliul Judeţean, unul dintre organizatorii evenimentului, vrea ca prin intermediul festivalului, Brăila să devină o capitală a liricii balcanice.
Seara a continuat cu recitalul poeţilor Angela Baciu, Nicolae Băciuţ, Angela Furtună, Victoria Milescu, Ofelia Prodan, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Aurel Ştefanachi. În continuare, poetul brăilean Stere Bucovală a debutat în volum cu cartea „Oglinda secată”, apărută la Editura Junimea.
Astăzi, prof. univ. dr. Mircea Muthu de la Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj – Napoca a susţinut prelegerea „ Literatura bulgară în memoria culturală românească ”.
A urmat o suită de lansări de carte aparţinând poeţilor Gellu Dorian, Nicolae Mărăşanu, Constantin Gherghinoiu şi Dima Zainea. La ora 12.00, la Biserica Înălţarea Domnului (Bulgărească), preşedintele Comunităţii Bratsvo a Bulgarilor din Brăila, prof. Maria Gancev, a vorbit despre contribuţiile etnicilor bulgari la dezvoltarea culturii brăilene. În final s-au depus coroane de flori la statuia lui Hristo Botev.