Deşi preţurile au scăzut, vânzările de autovehicule second hand nu au crescut Unicul târg autorizat din Târgu-Jiu, unde se vând autoturisme second hand, este cel situat la periferie, în zona de nord, lângă platforma industrială Artego. În fiecare zi de joi şi duminică, samsarii se adună la târg, unde aduc sute de maşini. De ceva vreme, însă, nu se mai vând nici măcar automobilele cu preţuri de 1.500 de euro. „Nu mai facem niciun ban. Nu mai are lumea cu ce cumpăra, chiar dacă le dăm ieftin. Eu încerc de o lună să dau o maşină şi nu o ia nimeni“, spune Sandu Petre.
Vin la târg doar pentru mici şi bere
Administratorul târgului, Dincă Petrişor Roibu, spune că numărul vizitatorilor este în scădere faţă de anii trecuţi: „Se simte această criză şi la mine. Vânzătorii şi clienţii au început să dispară. Dacă înainte nu aveam loc să-i primesc, acum sunt tot mai puţini. Taxa de intrare este de 10 lei şi am menţinut-o pentru a nu-i pierde pe toţi. Oricum, târgul este mai scump decât altele din ţară, raportat la preţul maşinilor. Vânzările scăzute sunt cauzate şi de faptul că nemţii au trecut şi ei la programul Rabla, care dezavantajează cumpărătorii de aici.“
Majoritatea celor care trec prin târgul de maşini vin doar să se plimbe. Unii doar admiră autoturismele, alţii beau o bere sau gustă un mic. „Am venit ca să mă uit, nu să cumpăr. O să-mi iau nişte mici, că aici sunt cei mai buni din oraş, beau o bere şi plec acasă. Nu-mi iau maşină, că unele sunt tot scumpe, iar cele mai ieftine sunt vechi şi nu se merită“, a spus Claudiu Albu, unul dintre vizitatorii târgului.
În zilele de târg, cei mai avantajaţi par a fi tarabagii care vând mici, bere sau gogoşi. „Nu pot să mă plâng că vin degeaba, am tot timpul clienţi aici“, spune o vânzătoare de gogoşi.
Printre comercianţi se mai numără şi cei care vând electroc