Lăcaşul de cult al bisericii romano-catolice Sf. Ladislau se află pe lista monumentelor istorice de categoria B. Capela mică din curtea Şcolii George Coşbuc, a fost construită pentru o instituţie de într-ajutorare şi cazare a cerşetorilor, în curtea acesteia. Ieşirea dinspre capela este spre strada Iorga.
„Aceasta va fi prima capelă cu turn în Oradea, într-atât încât şi nava se sprijină pe lezene şi fascicolele boltei se lasă pe piloni, care vor trece într-o boltă în formă de stea”, scria revista catolică în timpul construirii capelei.
Lăcaşul în stil neogotic a fost construit pe baza proiectului lui Sztarill Ferenc, în iulie 1900. Spaţioasa capelă este construită în stil gotic, cu turnul în formă de rază. Construcţia lăcaşului de cult s-a încheiat în toamna anului 1900 şi a fost urmată în primăvară de lucrările de ornamentare.
Închisă după naţionalizare
După naţionalizarea din 1948, capela a fost închisă, iar starea acesteia s-a degradat. După revoluţie, în 1990, din bunăvoinţa episcopului Tempfli Jozsef, a fost reabilitată în exterior şi interior. Din păcate starea de degradare a fost atât de avansată încât nu au putut reface toate ornamentele de pe faţada capelei. La fel a fost în cazul ferestrelor din sticlă colorată şi pentru decoraţiuni interioare.
Monument categoria B
Capela a fost lăudată de canonicul dr. Nemethy Gyula în „Tiszantul”, în cea de-a doua ediţie din iulie 1901. „Capela Sf. Ladislau străluceşte în gotica franceză dezvoltată. Turnul până în vârful crucii aurite are 27 metri. Faţada are ornamentele la fel de pretenţioase ca şi o faţadă de biserică, bogat secţionată, splendid ornata. Datorită valorii estetice deosebite a fost clasată în lista monumentelor istorice, în rândul monumentelor de categoria B.
Stilul neogotic reprezentat la Oradea