Culesul viilor din judeţul Olt este în plină desfăşurare în aceste zile. Lipsa ploilor şi canicula a făcut strugurii dulci şi parfumaţi, iar vinul o să fie numai bun de băut. Agitaţie mare în satele judeţului Olt în aceste zile. Cu mic, cu mare, oamenii au început încă de vineri culesul viilor. Vremea frumoasă le-a acordat şi ea o mână de ajutor pentru a-şi duce la bun sfârşit treaba. „Am început de vineri că avem 3 vii de cules. Ne-am luat liber de la serviciu 3 zile, ca să ne terminăm treaba că e mult de muncă“, a spus Valentina Stana, de 42 ani, din Găneasa , în timp ce culegea un ciorchine. Oamenii spun că viile sunt încărcate de struguri, şi că o să iasă un vin bun anul acesta. Canicula din această vară a avut efecte benefice asupra viţei-de-vie, iar lipsa ploilor a făcut strugurii dulci şi parfumaţi. „Sunt struguri destui. Nu ştiu dacă o să facem la fel de mult vin ca anul trecut, dar ajungem la vreo 70 de vedre. Dacă mai dădea o ploaie făceam şi mai mult, dar e bine şi aşa. Oricum strugurii sunt buni, dulci şi parfumaţi. O să iasă un vin de nota 10“ , a precizat Nicolae Popa, de 51 ani, din Piatra-Olt.
„Atunci nu erau storcătoare, zdrobeam strugurii cu picioarele“
Bătrânii din satele judeţului Olt devin nostalgici atunci când îşi aduc aminte de cum se culegeau viile şi cum se zdrobeau strugurii pe vremea lor. „Era sărbătoare la noi în ogradă când venea ziua culesului viei. Ne strângeam toţi şi ne ajutam părinţii. Atunci nu erau storcătoare, zdrobeam strugurii cu picioarele“, îşi aminteşte Ion Vasile, de 78 ani, din Găneasa .
„Ce frumos era nea Ioane atunci. Numai flăcăii puteau să calce strugurii, şi muierile îi spălau pe picioare. Acum toată lumea vrea să termine cât mai repede treaba“, îl completează nea Nicu.
Aflaţi ce spun muzeografii despre acest obicei din Adevărul de Seară Slatina de astăzi