"Aventuri" în culisele primului festivalul internaţional de film de la Iaşi. Da!, a început de câteva zile cea dintâi ediţie a unui festival internaţional de film găzduit de capitala Moldovei. Prima în istoria de sute şi mii de ani a ţinutului care l-a dat pe Ştefan cel Mare. Dar şi pe Cristian Mungiu. Un regal al filmelor de calitate, o simfonie a imaginii, cu destule pete de culoare. Şi incidente. Plăcute şi neplăcute.
Cum era de aşteptat, prima zi s-a învârtit în jurul vedetei incontestabile Cristian Mungiu, care a participat alături de echipa sa, invitaţi speciali, prieteni şi chiar cunoscuţi din Iaşi, la premiera moldoveană a ultimului său film "Aventuri în epoca de aur". În oraşul natal, al copilăriei şi începutului maturităţii. A recunoscut că anii de comunism prinşi la Iaşi au rămas impregnaţi din plin în memoria cineastului. Locul unde îşi are familia, colegii de şcoală şi o parte a cunoscuţilor, printre care şi prieteni. Pelicula sa a fost primită cu entuziasm, dar nu au lipsit incidentele legate de această premieră.
PROBLEME CU LUMINILE
Mai întâi, ele au început la conferinţa de presă convocată de organizatori la Primăria Iaşi, unul dintre partenerii realizării evenimentului. Mungiu a sosit jovial, la timp, parcă cu un fel de curiozitate vizavi de lumea de aici. A vorbit cu prietenii, a dialogat cu reporterii pedanţi, care, de pildă, i-au reproşat că a filmat copiii scriind cu pixuri şi nu cu stilouri Pelikan. Vizibil surprins, însă cu blândeţe, şi-a asumat aşa-zisa "greşeală". A început însă să pâlpâie lumina, iar acesta a replicat.
"Simt spiritului fostului primar Constantin Simirad aici", a spus Mungiu când a văzut că problema cu lumina s-a repetat pe toată durata conferinţei de presă. Câştigătorul marelui premiu de la Cannes s-a arătat încântat să revadă Iaşiul. În timpul întâlnirii cu ziariştii a văzut o fotografie veche a unu