Manipulare, nervi, soapte, scenarii, minciuni, realitati, angoase, tertipuri, democratie, impresii, promisiuni, amenintari, dezvaluiri. Un vulcan nauc strabate tara, si toti ne imaginam ca-l vom putea domestici, il vom trage in fire si ne vom alimenta casele cu energie.
Atat ne-a mai ramas, daca ne scotocim sub perna: impresia ca ne vom culca ghiocei si ne vom trezi stiuleti. Ne pregatim pentru victorie si pe drum ne transformam in copii care asteapta, de Craciun, sa fie intrebati: ce vrei sa-ti aduca mosul?
Deznadejdea - modus vivendi
Un proiect, un model national de succes, au raspuns copiii in cor. Increderea ca putem reusi, ca nu suntem niste nenorociti. Convingerea ca optimismul nu este rodul unui amestec dintre naivitate si ineptie. Ca o minte harnica nu e sacrificata pentru a i se face loc unei guri.
Ca o privire spre o dezbatere politica nu ne-mpinge in pragul nebuniei, ci ne da un indiciu. Ne ridica din pat si ne trimite la biblioteca, in cazul cel mai fericit, sau spre internet, ca sa cautam sa dezvoltam o idee.
Pagina politica, insa, e facuta pentru politicieni. Daca se poate, chiar de ei. Are cea mai putina audienta, e ca un foileton politist, destinat unui public restrans. Nu trimite la lumina, ci la psihiatru, prin urmare oamenii o ocolesc. N-are nici o legatura cu viata lor, deci nici o noima.
Presedintii romanilor reusesc din ce in ce mai putin sa faca ziarele sa se vanda pentru discursuri, oamanii citesc titlurile si-atat. Basescu a propus, Geoana a criticat, sau invers. Succesul e o paranteza, o nota de subsol intr-o revista de specialitate, intr-un tratat. O himera.
Ghidul resuscitarii nationale
Daca nu mai exista incredere, avem nevoie de miracole. Intr-o familie cu cinci copii, un prichindel viseaza la un bob lucios, cum a vazul la olimpiada alba, dar vr