SĂRBĂTOARE. Zeci de mii de oameni de pe tot globul s-au adunat să petreacă în Nevada, cu droguri şi muzică tehno. Sursa: AP Photo
De mai bine de douăzeci de ani, mii de avizi de libertate artistică, spirituală şi fizică se adună în deşertul american Nevada pentru a petrece începutul toamnei într-un oraş al libertăţii, care trăieşte doar o săptămână pe an, Black Rock City, informează site-ul rue89.com.
A descrie „Burning Man” cuiva care n-a fost niciodată acolo este ca şi cum ai încerca să descrii culorile pentru un orb, sunt de părere împătimiţii festivalului. Şi totuşi, pentru cine îşi poate imagina o explozie de sunete, de culori, de praf, de droguri şi de muzică tehno, „Burning Man” ar prinde contur.
Nu există un program şi nicio regulă pentru festival, pe durata săptămânii sale de viaţă. „Este un carnaval postmodernist al absurdului”, a încercat un ziarist să-l caracterizeze.
Sunt acceptate doar schimburile „în natură”
Black Rock City a adunat în acest an 50.000 de „locuitori”, devenind o oază de dezmăţ total în mijlocul deşertului.
Ca la sfârşitul fiecărei ediţii, şi de data acesta a fost aprins un manechin reprezentându-l pe omul din noi pe care dorim să-l lăsăm în urmă, ca să renaştem într-o fiinţă liberă, fără griji sau reguli.
Manechinul acestui an a avut 24 de metri înălţime şi urmează să ardă peste 340 de zile.
Nu există nimic la vânzare, pentru că una dintre cele zece reguli interzice comerţul, fiind acceptate doar schimburile „în natură”: ţigări contra alcool, droguri contra sex. În zonă se află doar un mic magazin de cafea, băuturi răcoritoare şi îngheţată.