Celebra pianistă de origine română, Lory Wallfisch, a explicat pentru „Adevărul” despre cum a sufocat globalizarea creativitatea artistică, despre „comercializarea” artei, dar şi despre strânsa ei prietenie cu geniul George Enescu. De ce aţi hotărât să plecaţi din ţară?
Am plecat din România nu de bine. Noi am făcut-o în august `46, iar Enescu o lună mai târziu, din aceleaşi motive, pentru că dacă n-ar fi fost dictatura comunistă n-am fi plecat. Ţin minte că maestrul Enescu ne zicea că, dacă acest comunism ar fi fost de origine română, s-ar înclina.
Cum era George Enescu în afara scenei?
N-o să vă puteţi închipui că un geniu ca Enescu putea să fie o persoană atât de amabilă, atât de simplă şi prietenoasă. De câte ori îl vizitam la Paris, lângă dânsul era un alt compozitor român Marcel Mihailovici. Enescu era deja hărţuit de boală şi Marcel era foarte priceput la glume şi-i spunea acestuia povestioare nostime.
Citiţi mâine în Adevărul continuarea interviului acordat de celebra pianistă, Lory Wallfisch, o apropiată a maestrului George Enescu, una din invitatele speciale ale Festivalului agrar Turda Fest, de la Cluj.