La Pârcovaci, Iaşi, caietul de nuntă pomeneşte numele invitaţilor la petrecere, darul şi se transmite din generaţie în generaţie. În Pârcovaci, un sat din apropierea oraşului Hârlău, judeţul Iaşi, există de peste o jumătate de secol un obicei mai puţin obişnuit: toţi cei care participă la o nuntă sunt trecuţi în caiete. Sursa: Marcel Lutic/Muzeul de Etnografie al Moldovei
1 /.
Rolul caietului e foarte simplu: ai venit la nunta mea, vin la nunta ta. O poliţă de asigurare pentru viitor, a cărei încălcare e pedepsită exemplar : „neobrăzatului” fie îi este zburată căciula de pe cap, când este întâlnit pe uliţă, fie este făcut de ruşine în faţa obştii.
Începută prin anii ‘60, tradiţia caietului are un mare duşman în aceste zile: camera video.
Cu ochii pe datornici
Bătrânii satului îşi amintesc că primele caiete au apărut acum vreo jumătate de secol, după ce satul s-a extins, până hăt spre Hârlău, devenind aproape o suburbie a oraşului.
„Până atunci eram puţini. Când era o nuntă, se făcea în casă. După aia s-au stabilit aici tot felul de oameni, ba şi refugiaţi, şi am devenit aşa de mulţi că nu mai ţineai minte cine venea la nunta ta. De aceea a apărut caietul”, spune nea Ion Cernescu, zis Căpuşă, care a fost ani la rând vornic de nunţi în Pârcovaci.
Acum, aproape tot satul are caiet acasă. Sunt două tipuri de caiete în Pârcovaci: cel scris chiar în timpul nunţii de naş, socri şi miri, şi cel scris de săteni pentru a nu uita la cine au fost şi pentru a-i chema, la rândul lor, la nunta copiilor sau a finilor, când va veni vremea. Tot sistemul are drept scop trecerea pe răboj a „datornicilor”.
Cine nu se achită de datorie, vai şi-amar de capul lui! Varianta mai uşoară e aceea a unei beşteleli în mijlocul lumii: „Măi, da’ tu de ce n-ai venit la nunta mea? Ruşine să-ţi fie la obraz!