Experţii criminalişti arată că jafurile sunt minuţios pregătite, cu metode importate din Vest. Un atac armat pe săptămână, iar previziunile specialiştilor sunt sumbre: este abia începutul. Mai rău este că infractorii s-au specializat şi sunt din ce în ce mai greu de prins. Citiţi şi:
A trecut prin „filtrul“ hoţilor din Pasul GutâiHoţii au fugit cu 240.000 lei după ce au jefuit o maşină de transport valoriŞapte cadre militare au fost reţinute în dosarul furtului de arme de la CiorogârlaAdevarul.it: Ghidul infractorilor români din ItaliaAdevarul.it: infracțiunile românilor din Italia sunt din ce în ce mai complexeAdevarul.es: 100 de plângeri împotriva cerşetorilor români minori, niciun procesAdevarul.es: Românul care a jefuit 13 bănci spaniole cere să fie extrădat
Peste 20 de atacuri cu armă de foc, zeci de spargeri, mii de tâlhării, lovituri date de indivizi mascaţi, toate completează un bilanţ pesimist. Anul 2009 este anul jafurilor armate, iar ţintele sunt băncile, casele de amanet sau de schimb valutar, magazinele de bijuterii. Sute de mii de lei au fost furate, iar majoritatea atacatorilor “cagulaţi” au rămas neprinşi.
Multele cazuri rămase cu A.N. (autor necunoscut – n.r.) au o explicaţie: infractorii s-au specializat şi sunt din ce în ce mai greu de prins. Se documentează temeinic înaintea unei “lovituri”, studiază în amănunt locul, împrumută din Occident şi aplică moduri de operare complexe.
„Nenorocirile vor veni la primăvară“
Jafurile sunt întotdeauna legate de o reflectare a stadiului economic pe care îl traversează societatea, spune psihologul criminalist Tudorel Butoi. Numai că în România vârful nu a fost atins.
„Încă n-avem sechestrări de persoane cu răscumpărare. Vor apărea. Încă n-a proliferat jaful în bancă. A fost la nivel accidental, deocamdată nu vorbim de un fenomen. Ha