Este de profesie lăcătuş mecanic şi, acum mai bine de două decenii, a realizat băncile semirotunde amplasate în Centrul Nou al oraşului.
În urmă cu 24 de ani, Ioan Ilieş s-a dovedit cel mai curajos meseriaş din municipiu. A lucrat la Întreprinderea pentru Întreţinerea şi Repararea Utilajelor de Calcul (IIRUC) Maramureş pe vremea când, un angajat al Primăriei Baia Mare, s-a prezentat la el cu un proiect, pentru băncile semirotunde ce urmau a fi amplasate în municipiu.
„M-am angajat în realizarea acestui proiect, după ce alte societăţi l-au refuzat. Raportat la tehnica procesului tehnologic, proiectul de amploare a fost foarte greu de dus la bun sfârşit. Structura metalică era curbată şi totul se realiza cu presă manuală, pentru că nu existau dispozitive tehnologice pentru aşa ceva“, povesteşte Ioan Ilieş. Îşi aminteşte că îl avea alături pe colegul lui, Gheorghe Haiduc, şi amândoi au muncit cot la cot pentru a se încadra în graficele proiectului. „Am lucrat la ele un an întreg. Şase au fost amplasate la RFN, iar alte trei în Centrul Nou“, spune Ilieş.
Băncile au fost realizate în 1985, iar de atunci şi până acum nu au fost clintite din loc. „Anul trecut le-au ridicat pe cele de la RFN, pentru că au modernizat platoul, însă cele din Piaţa Revoluţiei sunt exact în locul în care au fost montate“, spune băimăreanul. Băncile semirotunde din centrul oraşului sunt confidentele trecătorilor de mai bine de 20 de ani. Nu există băimărean care să nu ştie de ele sau care să se fi aşezat, măcar o dată, pe una dintre ele. Dacă iniţial aveau culoarea naturală a lemnului, în timp acesteau au fost vopsite roşu şi mai apoi galben.
A practicat luptele greco-romane
Ioan Ilieş a fost întotdeauna o fire ambiţioasă. Pentru el nu a existat „nu pot“, ci doar „nu vreau”. Tocmai din această cauză spune că primea lucrările cele mai greu