Cele mai importante naţiuni ale lumii, reunite la finele acestei săptămâni la Pittsburgh în cadrul summitului G20, au convenit să implementeze un set riguros de reforme pentru a împiedica o nouă criză financiară globală, a declarat preşedintele american, Barack Obama, la finalul reuniunii, relatează BBC.
Obama a spus că aceste măsuri se referă la fondurile pe care băncile trebuie să le păstreze în rezerve şi la plata excesivă a bancherilor.
Totodată, liderul de la Casa Albă a subliniat că, în viitor, trebuie acordată o atenţie mai mare ţărilor emergente în peisajul economic global.
„Am ajuns la un acord privind reguli financiare noi, pentru a fi siguri că sistemul financiar global nu mai poate fi ameninţat”, a precizat Obama.
G20 reuneşte, încă din 1999, când a avut loc o criză financiară în Asia, următorii membri: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Uniunea Europeană, Franţa, Germania, India, Indonesia, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite, la care se adaugă Spania, Olanda, Fondul Monetar Internaţionale şi Organizaţia Mondială a Comerţului.
„Ne angajăm să elaborăm, până la finele anului 2010, reguli convenite la nivel internaţional, pentru a îmbunătăţi atât cantitatea, cât şi calitatea capitalului bancar şi pentru a descuraja creditarea excesivă”, se arată într-o declaraţie a liderilor G20.
Mai multe voturi în FMI pentru economiile emergente
Totodată, liderii economiei globale au anunţat un acord pentru a schimba echilibrul voturilor din cadrul Fondului Monetar Internaţional în favoarea ţărilor emergente, precum China.
FMI reuneşte 186 de state, iar China are o pondere de 3,7% din voturi, în timp ce Franţa are 4,9%, deşi economia chineză este acum mai mare cu 50% decât cea franceză.
FMI a fost criticat în trecut pentru faptu