Fotografiile realizate de americanul Jim Reed taie răsuflarea privitorului. Imortalizate de la numai câţiva metri distanţă, coloanele de aer care se răsucesc violent par nişte monştri dezlănuiţi, iar artistul care le înfruntă e un erou contemporan. Agenţiile de presă notau zilele trecute faptul că, pentru a doua oară în ultimele 12 luni, albumul cu fotografii intitulat sugestiv „Vânătorul de furtuni: Jurnalul unui fotograf“, semnat de Jim Reed, s-a epuizat în câteva zile de la apariţie. Ştirea uimeşte tocmai pentru că, deşi multe dintre imaginile din album pot fi luate gratis de pe internet, zeci de mii de americani s-au înghesuit să cumpere totuşi această carte cu poze terifiante.
Explicaţia acestui fenomen editorial este respectul de care se bucură autorul şi dorinţa altruistă de a-l ajuta să supravieţuiască într-o lume în care succesul se măsoară în bani. La cei 48 de ani ai săi, Jim Reed este unul dintre cei mai curajoşi fotoreporteri.
Jurământul uitat
Jim Reed, unul dintre cei mai curajoşi fotoreporteri
În 1969, pe când avea numai opt ani, Jim Reed a fost îngropat de uraganul Camille, alături de mama lui, sub ruinele casei lor de vacanţă de pe malul fluviului Mississippi. Atunci, îşi aminteşte el, a jurat să lupte împotriva furtunilor care devastează în fiecare an Statele Unite. Apoi a uitat şi a optat pentru o carieră în jurnalism.
În 1991 era deja un apreciat fotoreporter pentru evenimente politice. O tornadă violentă, care i-a ucis câţiva colegi, i-a reamintit însă de promisiunea făcută. Şi, spre surpriza tuturor, Jim Reed a demisionat şi a decis să-şi dedice timpul furtunilor. „Natura e mult mai sinceră decât oamenii. Ea îşi arată întotdeauna adevărata faţă şi depinde numai de tine dacă o surprinzi sau nu“, spune el.
Până acum, Jim Reed a fotografiat 17 uragane şi peste