Sâmbătă seara, Teatrul „Maria Filotti” a fost învăluit în magia istoriei, în parfumul dulce al amintirilor şi în misterul viitorului.
Cortina, un efluviu artistic din catifea cu fire aurii şi argintii, în peste 90 de nuanţe s-a ridicat din nou în deschiderea celei de-a IV-a ediţii a Festivalului “Zile şi nopţi de teatru european”. Festivalul de anul acesta este unul aniversar pentru că Teatrul "Maria Filotti" împlineşte 60 de ani de activitate.
În debutul evenimentului, magia istoriei a fost dată de proiecţia unui film realizat de Tele 7 abc, de pe vremea directorului Constantin Codrescu, când Teatrul “Maria Filotti” era în renovare.
Cuvântul de deschidere a aparţinut directorului teatrului Veronica Dobrin, care a umplut încăperea cu parfumul dulce al amintirilor.
“Încep prin a mulţumi la ceas de sărbătoare echipei Teatrului «Maria Filotti». 160 de ani de viaţă teatrală la Brăila, unde au sosit nume şi trupe celebre. Aici a debutat Hariclea Darclee, aici a venit trupa lui Matei Millo, aici a luat fiinţă teatrul bulgar, de aici au plecat în ţară nume sonore”, a punctat Veronica Dobrin.
Şi pentru a continua lista trebuie să mai adăugăm că sunt 60 de ani de foc continuu de teatru, peste 400 de premiere şi peste 12.000 mii de spectacole. Peste 300 de actori s-au perindat şi peste 150 de regizori ori scenografi au simţit scândura rece a scenei.
Nelipsit de la eveniment, primarul oraşului, Aurel Simionescu a înmânat plachete şi diplome de excelenţă actorilor şi directorilor cu o activitate de peste 30 de ani în teatru.
Au urcat pe scenă Marilena Negru,Ileana Radu, Mircea Valentin Ionescu, Gheorghe Moldovan, Nicolae Ţăranu, Bujor Macrin, Cristian Pârvulescu, Nicolae Ciocan, Ion Bălan şi Veronica Dobrin.
Misterul viitorului înseamnă Festivalul „Zile şi nopţi de teatru european”. În ciuda crizei financiare, care a vrut să pună pi