Liberalismul incepe cu politetea, spunea Alexandru Paleologu in volumul "Politetea ca arma". Intrebarea este daca politetea si lipsa de agresivitate care l-au caracterizat pe Crin Antonescu de cand si-a anuntat candidatura, cu mici exceptii, pot deveni arme in campania prezidentiala si-l pot duce in turul doi.
Miza pentru locul doi in topul prezidentialilor este foarte mare anul acesta, ocupantul locului doi putand sa fie urmatorul presedinte. Este prima oara cand miza pentru candidatul al doilea este atat de mare. Pentru ca, in ciuda faptului ca Basescu sta cel mai bine in sondaje, avand 30% din voturi, candidatul al doilea, indiferent de cum se va numi el, l-ar putea invinge.
Obisnuiti in ultimii cinci ani cu un presedinte confictual, Crin Antonescu a tinut sa puncteze de curand ca forta nu inseamna agresivitate, intoleranta, tupeu sau santaj. Emana, insa Crin Antonescu forta? Discursul lui nu mai este la fel de puternic si a devenit chiar repetitiv, si pe alocuri prea... romantic, chiar idealist.
Nu stiu cine mai crede ca Traian Basescu va reusi, intr-un al doilea mandat, sa faca mai mult decat in primul. Pe langa asta, este evident ca aproape toti contracandidatii lui Traian Basescu si-au intemeiat campania pe principiul - slogan "un altfel de presedinte".
Dar ce altfel de presedinte isi doresc romanii? Dac-ar fi sa creionam un portret, din punctul de vedere al fermitatii si al agresivitatii, cel mai probabil romanii si-ar dori unul care sa semene cu Traian Basescu. Dar ca sa-l invinga pe Basescu ar trebui sa fie mult mai bun decat Traian Basescu. Sa obtina si voturile nehotaratilor.
Crin Antonescu s-a pliat mult mai bine pe profilul viitorului presedinte decat Mircea Geoana, care stagneaza in sondaje pentru ca se confrunta cu neincrederea electoratului care nu-l vede capabil sa il invinga pe Traian Base