Peste 40 de exponate au fost scoase din depozitul unității pentru a încânta privirile vizitatorilor. Este vorba de piese reprezentative ale faunei mehedințene. Peste trei zile, în cadrul Muzeului Regiunii Porțile de Fier va avea loc vernisajul unei interesante expoziții ce se dorește a fi un semnal de alarmă față de implicarea omului și a modernismului în dispariția unor specii de păsări din aria naturală Gruia – Gârla Mare. Conform declarațiilor directorului muzeului, Sorina Matacă, expoziția va fi deschisă pe tot parcursul lunii octombrie și are ca obiect protecția păsărilor de baltă, multe dintre ele fiind protejate la nivel european.
Păsări pe cale de dispariție
Pe lângă faptul că Sorina Matacă deține la ora actuală funcția de director al Muzeului Rwegiunii Porțile de Fier, ea mai este și custodele Ariei Naturale Protejate din cadrul Asociației Pro-Mehedinți. Așa că, de ceva timp se implică foarte mult în tot ceea ce ține de ariile protejate din județul Mehedinți.
„Este foarte interesant şi totodată necesar să tragem un semnal de alarmă cu privire la speciile de păsări, reptile și pești ce trăiesc pe teritoriul județului Mehedinți şi care se află astăzi amenințate cu dispariția. Dintre acestea amintim lebăda, cormoranul mare, cormoranul pitic, egreta mare, egreta mică, stârcul cenuşiu, stârcul roşu, pescărușul albastru etc. De fapt sunt în jur de 22 de specii de păsări ameninţate cu dispariţia, ele fiind în momentul de faţă protejate la nivel european”, a declarat Sorina Matacă.
Omul distruge fauna
Referitor la pericolul în care se află fauna mehedinţeană, Sorina Matacă susţine că omul şi amplele procese de modernizare au dus la această situaţie dramatică pentru aceste specii de păsări. Numai că, din spusele Sorinei, nu numai păsările sunt ameninţate, ci şi o parte din peştii ce trăiesc