Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) se întrunesc, luni, în Adunarea Generală, pentru a decide dacă opresc protestul, după ce anterior au anunţat că vor participa la desemnarea magistraţilor pentru Biroul Electoral Central (BEC).
Tot luni, are loc Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Bucureşti, pentru a decide asupra eventualităţii suspendării protestelor, aşa cum a recomandat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în 17 septembrie.
Şi judecătorii Tribunalului Sibiu vor decide luni, dacă suspendă protestul.
Într-o scrisoare deschisă din 23 septembrie, preşedintele CSM, Virgil Andreieş, a anunţat că luni, la ora 12.00, "ori la oricare altă dată" agreată, ar avea loc o întâlnire între reprezentanţii puterii judecătoreşti şi Executiv, "reînnoind invitaţia" către preşedintele Traian Băsescu de a media conflictul între cele două puteri. Pentru luni, niciuna dintre cele puteri nu avea cunoştinţă de organizarea unei astfel de întâlniri.
Reprezentanţii magistraţilor şi cei ai politicienilor au semnat, joi, 24 septembrie, principiile Pactului pentru Justiţie, după includerea unor amendamente.
Singurii care nu au semnat documentul au fost secretarul de stat Gabriel Tănăsescu, din partea Ministerului Justiţiei, şi Mircea Toader, liderul grupului parlamentar PDL.
Acesta din urmă a făcut, totuşi, o menţiune, pe document, specificând "a participat la dezbateri fără să-şi asume prevederile acestui document", moment în care reprezentantul PNL, Eugen Nicolăescu, a exclamat "El e mai meticulos de când cu flota!", referindu-se la cariera navală a politicianului.
În cadrul dezbaterilor din 24 septembrie, reprezentanţii magstraţiilor şi ai grupurilor parlamentare au discutat pe tema celor cinci axe din principiile Pactului pentru Justiţie, aducând mai multe amendamente documentului. Cele mai numeroase se referă la f