Din spitalele de psihiatrie din judeţ ies periodic pacienţi care comit crime şi violuri de o rară cruzime
Persoanele cu afecţiuni psihice beneficiază de numeroase portiţe legale, dar şi de ajutorul medicilor pentru a scăpa din spitalele de psihiatrie.
Autorităţile lasă criminalii liberi pe stradă cu bună ştiinţă. Medicii, poliţiştii şi judecătorii respectă cu sfinţenie dreptul persoanelor cu afecţiuni psihice de a se plimba printre noi. Însă nimeni nu are grijă ca acestea să fie monitorizate. „Nu are cine să supravegheze în amănunt astfel de persoane, despre care ştim că au comis deja o crimă şi sunt predispuşi să repete fapta. Avem un criminal deja identificat şi nu putem să diminuăm şansele ca acesta să recidiveze“, a spus Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Ionel Augustin, care la începutul săptămânii a ucis un bărbat cu 100 de lovituri de cuţit şi a decapitat o bătrână, era un „client“ vechi al Spitalului de Psihiatrie Socola. Aici a fost internat de trei ori în perioada 2002-2004, pentru „tulburări de comportament“. „De cinci ani acest pacient nu a mai venit la spital pentru controale“, a precizat Călin Scripcaru, managerul spitalului. Acesta pune faptele lui Augustin pe seama „lipsei de supraveghere din partea familiei şi a comunităţii“.
Liberi să recidiveze
Ramona Croitoriu (41 de ani), care în 2005 l-a ucis pe fostul său învăţător, Ioan Găină (70 de ani), a fost externată în această săptămână de la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri. Magistraţii Judecătoriei Iaşi au decis, după ce au primit o expertiză medico-legală în care se arată că starea fostei profesoare de la Colegiul Naţional s-a ameliorat, să-i înlocuiască măsura internării cu obligarea la tratament medical.
Faptele lui Mihai Feraru (28 de ani) au umplut de indignare Iaşiul. Tânărul, care suferea de