Margarinele hidrogenate, snacksurile, chipsurile şi alte alimente procesate conţin acizi trans, un tip de grăsimi cu efecte extrem de nocive asupra sănătăţii. Grăsimile de tip trans (AGT) sunt unele dintre cele patru tipuri de grăsimi larg răspândite în alimente, alături de cele saturate, polinesaturate şi mononesaturate. Este vorba despre acizi graşi mono sau polinesaturaţi care prezintă un tip de legătură chimică numit „trans”, de unde şi denumirea generică.
Cea mai importantă cale de obţinere a AGT este procesarea industrială a uleiurilor vegetale, fie pentru rafinarea acestora, fie pentru transformarea lor în grăsimi semisolide şi solide, utilizate în industria alimentară. AGT rezultă şi în uleiurile vegetale folosite în mod repetat la prăjire, dar pot să apară şi în mod natural, în urma transformării bacteriene pe care o suferă acizii graşi nesaturaţi în stomacul rumegătoarelor, regăsindu-se astfel în preparatele lactate şi în carne. Din această categorie de AGT face parte acidul linoleic conjugat (CLA), singurul cu efecte benefice: reduce grăsimea corporală, este un stimulator imunitar şi are efecte pozitive asupra balanţei lipidelor din organism.
Uleiurile vegetale hidrogenate constituie cel mai mare rezervor de acizi graşi de tip trans industriali din alimentaţie. Hidrogenarea grăsimilor este procesul prin care se schimbă o grăsime vegetală lichidă într-una care îşi păstrează starea solidă la o temperatură mai ridicată.
AGT sunt utilizaţi în industria alimentară pentru ameliorarea texturii şi pentru prelungirea perioadei de conservare a alimentelor. Procentul de AGT conţinut în fiecare preparat este diferit, în funcţie de procedeul industrial folosit şi de tipul de produs obţinut. Concentraţii ridicate se întâlnesc în preparatele la baza cărora stau grăsimi vegetale parţial hidrogenate, cum sunt produsele de patiserie