Sunt tineri, sunt români şi cântă deja pe marile scene ale lumii. Unii sunt mai cunoscuţi în străinătate decât în ţară, alţii şi-au pus în minte să schimbe mentalităţi româneşti. Toţi au făcut din scenă locul unde se simt acasă. Remus Azoiţei e profesor de vioară la Royal Academy of Music din Londra. Soprana Laura Tătulescu cântă în opera „Gianni Schicchi” de Puccini, regizată de Woody Allen la Opera din Los Angeles. Tenorul Teodor Ilincăi debutează în decembrie pe celebra scenă de la Covent Garden în rolul principal din „Boema”.
Violistul Răzvan Popovici organizează singurul festival de muzică de cameră din România, SoNoRo. Violonistul Alexandru Tomescu şi colegii săi din Romanian Piano Trio duc muzica clasică în oraşe din ţară fără filarmonici. Ei sunt cinci dintre tinerii români care fac o carieră din muzică, majoritatea în afara ţării. Nu toţi şi-au găsit însă de la început vocaţia.
Prima pasiune a lui Teodor Ilincăi a fost chitara. Cel mai mic dintr-o familie de 13 copii din Bucovina, el a ajuns la gimnaziul din Suceava la secţia de oboi, instrument pe care îl detesta. „Voiam să fiu ca Elvis. Şi acum mă mai joc cu câteva din piesele lui. Chitara e a doua iubită a mea. Prima e... soţia”, spune Teodor. După gimnaziu, el „a aterizat” la secţia de filologie a unui liceu teoretic din Borca-Neamţ, unde nu mai studia muzica. În schimb, era dirijorul câtorva coruri de biserică şi de elevi, iar muzica îl ajuta să ia note mari, deoarece „le încânta” pe profesoare. În clasa a XI-a a participat la emisiunea „Ploaia de Stele” şi a ajuns până în semifinală cu piesa „Pretty Woman”.
De la muzică religioasă la operă
În 2002, Teodor s-a înscris la o altă emisiune-concurs, „Bravo Bravissimo” de la TVR1, unde trebuia să susţină probe de actorie, dans şi muzică. „Cu două piese am prins gustul de muzică clasică.” A cântat împr