Consiliul de Administraţie (CA) al BNR va decide, marţi, reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 8%, în condiţiile scăderii inflaţiei şi a necesităţii relansării activităţii economice, care poate fi sprijinită prin continuarea reducerii ratelor la credite, consideră analiştii. Specialiştii anticipează că CA al Băncii Naţionale a României va decide reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, dar au opinii diferite pr
Consiliul de Administraţie (CA) al BNR va decide, marţi, reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 8%, în condiţiile scăderii inflaţiei şi a necesităţii relansării activităţii economice, care poate fi sprijinită prin continuarea reducerii ratelor la credite, consideră analiştii.
Specialiştii anticipează că CA al Băncii Naţionale a României va decide reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, dar au opinii diferite privind evoluţia ratelor rezervelor minime obligatorii.
Economistul şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, crede că banca centrală va diminua dobânda de politică monetară, datorită unei evoluţii foarte bune pe partea de inflaţie şi perspectivelor favorabile pentru acest indicator, dar şi în condiţiile scăderii activităţii economice şi faptului că presiunile pe curs s-au diminuat.
El anticipează că tendinţa de scădere a dobânzilor la depozite şi credite va continua în mod inevitabil, iar reducerea dobânzii de politică monetară nu poate decât să accelereze acest trend.
7,5% până la sfârşitul anului
Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank România, are aceleaşi estimări privind evoluţia dobânzii de politică monetară până la finele anului, menţionând că probabilitatea ca rata să ajungă la 7,5% la finele anului este „destul de ridicată”.
„Dobânda de politică monetară va scădea sub 7% până