În partea nordică a Bucureştiului există acum mai mult spaţiu în cluburile de noapte decât era anul trecut pe vremea aceasta. Baruri bine luminate s-au întrecut în ultimii ani în opulenţă. Unele au instalat candelabre, alte au angajat DJ străini, până când a apărut a treia categorie de cluburi care au adus ce element nou piscina. Aceste locuri au devenit simbolul extravaganţei anilor de prosperitate în România, titrează Financial Times. După decenii de opresiune sub regimul fostului dictator comunist Nicolae Ceauşescu, anii ’90 au fost o perioadă dominată de haos şi oportunităţi irosite, când ţara a ratat investiţiile străine care au încurajat statele vecine din Europa Centrală.
Când anii de propseritate au venit, în sfârşit, tinerii profesionişti ai capitalei române au avut mai mulţi bani ca niciodată. Pe măsură ce băncile nou-intrate pe piaţă, producătorii şi investitorii imobiliari ridicau salariile şi preţurile de pe piaţa imobiliară, oamenii au dat năvală către aceste locuri extravagante, deseori cheltuind sume care i-ar face pe londonezi să înroşească.
Asta se întâmpla atunci. Ţara a avut mult de suferit de pe urma prăbuşirii creditelor. Împrumuturile ipotecare, care au crescut de la 60% la 80 % în ultimii trei ani, până anul acesta, au scăzut pe măsură ce pieţele şi-au pierdut încrederea în abilitatea băncii de a continua expansiunea creditării.
Exporturile au scăzut şi ele drastic, şi economia a înregistrat o micşorare de 6,2 % în primul semestru din 2009, faţa de anul precedent, şi 8,7 % în cel de-al doilea semesttru al anului curent, risispind toate câştigurile înregistrate în ultimul semestru din 2008.
Cu toate acestea, cluburile bucureştene sunt departe de a fi goale. Chiar dacă România a apelat la Fondul Monetar Internaţional pentru şi la Uniunea Europeană pentru un împrumut de 20 de miliarde de eur