De la începutul anului, 97 de delfini au eşuat pe plajele româneşti. Experţii pun acest fenomen pe seama exerciţiilor militare sau a pescarilor de calcani. Specialiştii în explorări marine spun că delfinii ajunşi la mal aveau probleme cu orientarea şi ar fi fost epuizaţi din cauza undelor emise de sonarele folosite de navele militare. Anul acesta, delfinii nu au mai fost prinşi doar în plase de pescuit. Mai mulţi delfini au ajuns în viaţă la mal, însă toţi aveau probleme cu orientarea. A fost salvat doar unul singur. Specialiştii de la Societatea de Explorări Marine „Grigore Antipa” suspectează că exerciţiile militare ce au avut loc în Marea Neagră în lunile iunie - iulie au cauzat moartea delfinilor.
„Erau epuizaţi, stresaţi, nemâncaţi. Ajung astfel când intră în raza unui sonar de înaltă frecvenţă, de tipul celor folosite de Armată. Sonarul provoacă microleziuni ale organului de orientare, ce se află în fruntea delfinului. În astfel de cazuri, mamiferele supravieţuiesc doar dacă sunt hrănite şi numai atunci când primesc mâncare din mâna omului“, a declarat Răzvan Popescu Mirceni, directorul Societăţii de Explorări Marine „Grigore Antipa“ din Constanţa.
Experţii au mai multe ipoteze
Răzvan Popescu Mirceni spune că nu poate interveni în niciun fel pentru a cere interzicerea efectuării exerciţiilor militare într-o anumită perioadă.
„Ar trebui să facem un studiu ca să vedem care este perioada de migraţie a delfinilor“, susţine specialistul. Pentru un proiect desfăşurat pe o perioadă doi ani, ar fi nevoie de 1.400.000 de euro. Sunt necesare 15 emiţătoare GPS, un abonament la centrul de recepţie a datelor de la Londra, fotografii prin satelit cu populaţiile de delfini şi ambarcaţiuni rapide cu care să fie urmăriţi şi prinşi delfinii pentru a le fi montate emiţătoarele GPS.
Nici Simion Nicolaev, dir