Din cele câteva mii de producători gălăţeni de struguri de vin şi masă, doar două sute şi-au ridicat carnetele de viticultor, absolut obligatorii pentru transportul produselor către procesatori şi comercializarea lor în pieţe. Judeţul Galaţi se situează pe locul trei la nivel naţional în privinţa suprafaţei cultivate cu viţă de vie ( 20.000 de hectare). Producătorii de struguri gălăţeni riscă să li se confişte toată producţia, în acest an, întrucât cei mai mulţi dintre ei nu au aflat de o nouă prevedere legală, care se referă la carnetele de viticultori.
Prin ordinul 487/ 27.07.2009 al Ministerului Agriculturii, cultivatorii care comercializează strugurii din propria recoltă către persoane fizice sau juridice sunt obligaţi să deţină carnete de viticultor. Acest document se distribuie gratuit de către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, în baza unei simple cereri depusă de cultivator.
Deşi e uşor de obţinut, doar 220 de cultivatori de struguri din judeţ au îndeplinit această formalitate, în condiţiile în care pieţele gălăţene gem de mici producători care şi-au scos strugurii de masă la vânzare.
Transporturile ilegale de struguri se confiscă
Sancţiunile pentru transporturile nelegale de struguri sunt drastice. În cazul în care transportul strugurilor la centrul de procesare sau de comercializare se face fără fila originală din carnetul de viticultor sau aceasta nu este corect completată, transportul este declarat ilicit şi se confiscă întreaga cantitate de struguri.
Nici procesatorii nu scapă. Ei sunt obligaţi să achiziţioneze struguri numai de la persoane fizice sau juridice care deţin carnete de viticultor. În caz contrar, amenzile sunt de la 6000 la 10.000 lei. Şi la Brăila se înregistrează practic aceeaşi situaţie iar inspectorii din cadrul direcţiilor agricole vor sancţio