Ce legatura este intre Festivalul George Enescu de anul acesta, summit-ul NATO din 2008, baza de date a Ministerului de Finante, a Registrului Comertului si metrourile Bombardier care circula prin subteranele Bucurestilor?
Prin exceptie, sunt un produs bun (sau aproape bun) al administratiei, centrale sau locale. Festivalul George Enescu din 2009 este in top 3 european, iar summit-ul NATO a pus Bucurestiul pe harta geo-politica a lumii prin impact si buna organizare. Bazele de date ale Ministerului de Finante, cea de la Registrul Comertului sau sistemul e-licitatie, care contin informatii despre cateva sute de mii de companii sunt exemple de infrastructura IT bine pusa la punct. Trenurile Bombardier sunt rapide si chiar confortabile in afara orelor de varf.
Sigur, poate ca toate sunt facute sau intretinute cu costuri mai mari decat intr-o companie privata.
Dar sunt exemple de produse functionale administrate de stat, in sectoare deloc simple. Administrarea bazelor de date, a miliarde de item-uri si matrici de informatie cere competenta.
Si poate ca astfel de exemple mai sunt in administratie. Arhiva Nationala de Garantii Mobiliare, sistemul de plati interbancare administrat de BNR sau baza de date CEDAM de verificare a politelor de asigurare RCA sunt sisteme functionale care inglobeaza destul know-how.
Insasi interfata pe internet a celor doua camere ale Parlamentului este una din cele mai bune ale unei institutii publice din Romania, in pofida imaginii proaste. Sunt putine organizatii finantate din bani publici atat de transparente. Pe site-ul Camerei sau al Senatului se poate vedea ce a facut fiecare parlamentar pentru alegatorii sai, traseul proiectelor de lege. Sigur, nu sunt nici acesti bugetari atat de consumer-oriented incat sa dea posibilitatea sa afli rapid care parlamentar te reprezinta, spre exemplu, dar informatiile sunt mai