Oamenii percep mai usor mesajele subliminale negative decat cele pozitive, arata un studiu recent, realizat in Marea Britanie.
In cadrul unui experiment realizat la University College London, participantii au fost rugati sa priveasca imagini in care erau mascate anumite cuvinte si sa le clasifice ca fiind emotionale sau neutre, informeaza BBC.
Studiul, publicat in revista "Emotion", arata ca abilitatea de a reactiona la semnale greu perceptibile ne ajuta sa evitam pericolele si ar putea fi utilizata in marketing.
Cuvintele erau fie pozitive (vesel, floare, pace), fie negative (agonie, disperare, crima), fie neutre (cutie, ureche, ceainic). Dupa fiecare cuvant, ce aparea pe ecran doar o fractiune de secunda, participantii au reusit sa determine daca era vorba de un cuvant negativ cu o acuratete de 66% si daca era vorba despre un cuvant pozitiv cu o acuratete de 50%.
Potrivit autorilor studiului, acest studiu ar demonstra faptul ca oamenii percep valoarea emotionala a mesajelor subliminale si sunt mai afectati de cuvintele negative. Raspunsul rapid la mesajele negative, mai degraba decat la cele pozitive, ar fi un avantaj, potrivit cercetatorilor.
Criticii sustin ca nu exista dovezi privind eficacitatea mesajelor subliminale
Criticii spun insa ca nu exista dovezi care sa ateste ca aceste mesaje subliminale ar fi percepute si conditii necontrolate, adica in afara laboratorului.
Cercetatorul James Vicary a fost primul care a sustinut, in 1957 ca mesajele care apar rapid pe un ecran ar face ca oamenii care le privesc sa cumpere mai multa mancare sau bautura, numidu-le "publicitate subliminala". In 1958, practica a fost interzisa in Marea Britanie, America si Australia, desi in 1962 Vicary a recunoscut ca a falsificat rezultatele.
Organizatia Natiunilor Unite a denuntat practica