Cineastul de origine poloneză Roman Polanski, care a fost arestat, sâmbătă, în Elveţia, pe baza unui mandat de arestare american, a refuzat extrădarea în SUA, potrivit avocatului acestuia, Hervé Temime, după ce a petrecut două nopţi în închisoare, informează AFP.
Cineastul de origine poloneză în vârstă de 76 de ani a refuzat cererea de extrădare a SUA. Cercetat de justiţia americană în urma unei proceduri deschise în 1977 pentru "relaţii sexuale ilegale" cu o adolescentă de 13 ani, autorul filmului "Pianistul", premiat cu un Oscar în 2002, ar putea fi extrădat în următoarele 40 de zile în SUA.
"Având în vedere circumstanţele extravagante ale arestării sale, avocatul său elveţian va solicita fără întârziere punerea sa în libertate, eventual cu anumite condiţii", precizează avocatul lui Polanski într-un comunicat. "Apărătorii săi vor susine ulterior ilegalitatea cererii de extrădare al căruie obiect este Polanski", se mai precizează.
Şeful diplomaţiei franceze Bernard Kouchner a declarat luni, la Radio France International, că i-a scris omologului său polonez şi secretarului de stat american Hillary Clinton, pentru a cere eliberarea cineastului franco-polonez Roman Polanski. Duminică, şeful diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski a anunţat că Polonia şi Franţa vor cere împreună la Washington eliberarea cineastului, care a fost arestat sâmbără în Elveţia pe baza unui mandat de arestare american.
Kouchner a adăugat că demersurile comune sunt fondate pe faptul că Polanski este şi francez şi polonez. "I-am scris de asemenea lui Hillary Clinton. Am contactat avocaţii", a adăugat acesta. Kouchner a criticat maniera în care justiţia este folosită în această problemă - "nu acuzăm justiţia internaţională ci maniera în care a fost folosită", a comentat acesta remarcând că "cinematografia elveţiană l-a invitat pe Polanski şi ştia că va veni. Acest lucru nu e