Mecanismul de rating imobiliar propus de către dezvoltatorul imobiliar ia în calcul trei criterii – localizarea imobilului, dotările şi serviciile din zonă şi locuinţa în sine.
Dan Ioan Popp, preşedintele Impact Developer & Contractor S.A., crede că piaţa imobiliară are nevoie de un sistem de rating care să o structureze şi ordoneze, dar să o şi impulsioneze. Mecanismul de rating imobiliar propus de Popp, denumit eVIR, ia în calcul 3 criterii - localizarea imobilului, dotările şi serviciile din zonă şi locuinţa în sine – cu scopul de a fixa un preţ „corect”, calculabil cu uşurinţă de către beneficiar şi de către dezvoltator deopotrivă.
Cele trei categorii de informaţii pe baza cărora trebuie aplicat sistemul de rating sunt: bunăstarea din regiunea / localitatea în care se află amplasat imobilul, dotările şi serviciile din cartierul / zona în care se află locuinţa, precum şi imobiliul în sine. Acesta din urmă este evaluat în funcţie de amplasament, de suprafaţă, de nivelul energetic în care se încadrează, de materialele folosite, precum şi de celelalte criterii deja recunoscute de beneficiari.
3.100 de euro pe metru pătrat lângă Ambasada Americană
Impact oferă şi câteva exemple de locuinţe evaluate conform acestui sistem. De pildă, o casă bătrânească situată lângă căminul cultural din localitatea Valea Doftanei, judeţul Prahova are un preţ real cuprins între 75 şi 497 de euro pe metru pătrat, potrivit eVIR. Un alt exemplu este un apartament într-un bloc cu trei etaje, situat în Bârlad, judeţul Vaslui, lângă fabrica de componente hidraulice. Costul acestuia este cuprins în intervalul 700 – 1.298 de euro pe metru pătrat. Un apartament renovat modern într-o vilă de lângă Ambasada Americană din Bucureşti are un preţ evaluat cuprins între 3.100 şi 6.500 de euro pe metru pătrat, potrivit sistemului de rating dezvoltat de Impact.
Aflaţi care sunt