Comisia Europeană (CE ) a adoptat, astăzi, o decizie prin care consumatorii vor beneficia de noi setări din fabrică ale playerelor audio personale, care vor respecta nivelurile sigure de expunere, precum şi de mesaje clare de avertizare în legătură cu efectele negative ale expunerii excesive la niveluri de sunet ridicate. CE a transmis un mandat organismului european de standardizare CENELEC, solicitând elaborarea de noi standarde tehnice de siguranţă. Mandatul indică în mod
Comisia Europeană (CE ) a adoptat, astăzi, o decizie prin care consumatorii vor beneficia de noi setări din fabrică ale playerelor audio personale, care vor respecta nivelurile sigure de expunere, precum şi de mesaje clare de avertizare în legătură cu efectele negative ale expunerii excesive la niveluri de sunet ridicate.
CE a transmis un mandat organismului european de standardizare CENELEC, solicitând elaborarea de noi standarde tehnice de siguranţă.
Mandatul indică în mod clar că utilizarea în condiţii de siguranţă depinde de timpul de expunere şi de nivelul volumului. Pentru 80 dB(A), expunerea ar trebui să nu depăşească 40 de ore pe săptămână. Pentru 89 dB(A), expunerea ar trebui să nu depăşească 5 ore pe săptămână.
Comitetul ştiinţific CSRSEN din cadrul UE a avertizat că utilizarea playerelor audio personale la volum ridicat pe o perioadă îndelungată poate provoca deteriorarea permanentă a auzului. Între 5% şi 10% dintre utilizatori riscă un deficit auditiv ireversibil. Este vorba despre persoane care ascultă muzică timp de peste o oră pe zi la volum ridicat. Se estimează că până la 10 milioane de persoane din UE ar putea fi expuse acestui risc.
Nivelurile sigure de expunere, setate „din fabrică”
În prezent, standardele UE actuale nu prevăd nicio limită maximă pentru sunete şi nu impun nicio etichetare specifică referitoare la volumul sonor, dar cer intr